FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »

IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSOK

Korszakok és birodalmak határán – a kelták Komárom-Esztergom megyében

A Kr.e. utolsó félezer év a késővaskor időszaka, mely során a kelta (vagy az antik forrásokban ezen kívül gall, galata néven emlegetett) törzsek Európa nagy részét elfoglalták. Az a hatás, amit e hatalmas terület gazdasági és kulturális fejlődésére gyakoroltak, elsősorban a helyi lakossággal való békés együttélésen alapult, létrehozva egy egységes, az egyes területekre jellemző, egyéni ízekkel gazdagított európai kulturális egységet.

A régészeti terminológiában a svájci lelőhelyről LaTene kultúrának elnevezett korszak a Kárpát-medencében a Kr.e. 5/4. század fordulójától a római hódításig tartott. Komárom- Esztergom megyében a legkorábbi leletek a kelták történeti vándorlását megelőző időből Pilismarót–Basaharc lelőhelyről származnak.

A keltáknak a nyugati területekről, minden bizonnyal a túlnépesedés miatt bekövetkezett vándorlása egyik iránya a Duna vonalát követte. Ehhez az időszakhoz köthetőek a hetényi (Chotin) temető harcos sírjai is.

A 3. században a Kárpát-medencében létrejött a kelta kulturális hegemónia, megyénk területén megszaporodnak a lelőhelyek, a kelták birtokba veszik a folyók menti, hegylábi dombhátakat. A korszakból származik a Tatabánya–Dózsakertben feltárt telep- és a Szomód- kenderhegyi birituális temetőrészlet is.

Az alföldi, koravaskori, keleti származású népességgel való kapcsolatok különleges emléke a Lábatlan-Cementgyár temetőben előkerült urna állatküzdelmi jelenete. A téma szkíta, megvalósítása már a kelta ízlést követi.

A 2. században olyan gazdasági ill. politikai változások következtek be, mely során létrejöttek az erődített, magaslati telepek, az ún. oppidumok. A törzsi székhelyek, melyek közül egy megyénkben, stratégiailag kiváló helyen, az esztergomi Várhegyen található, egyben a gazdasági- és szellemi élet központjai is voltak.

A Kr.u. első évtizedekben bekövetkező római megszállás után a kelta telepek zömében tovább folyt az élet. A megye délnyugati területén a római kor első szakaszában az azalusok keltizált törzsét, a Dunakanyarban pedig az eraviscusokat találjuk.

A kiállítás a Komárom-Esztergom megyében, valamint a Garam mentén feltárt lelőhelyek anyagának segítségével mutatja be a térség vaskorát, a koravaskori előzményektől (válogatás Süttő, Tata, Tatabánya Hallstatt leletanyagából) a LaTene időszak jellegzetességein át a kelta és keltizálódott törzsek római kori tovább éléséig.

A kiállított leletanyag a Magyar Nemzeti Múzeumból, az MNM Esztergomi Vármúzeumából és Balassa Bálint Múzeumából, a tatai Kuny Domokos Múzeumból, a komarnoi Duna Menti Múzeumból és a Tatabányai Múzeumból származik.

2014. 8. 28.

***
MEGHÍVÓ

A Tatabányai Múzeum szeretettel meghívja Önt a

Korszakok és birodalmak határán
A kelták Komárom-Esztergom megyében

című időszaki kiállítás megnyitójára.

A kiállítást megnyitja:
Bencsik János, Tatabánya MJV országgyűlési képviselője

Időpont: 2014. augusztus 29., 17 óra

Helyszín: Tatabányai Múzeum (A Vértes Agorája épülete)
Tatabánya, Szent Borbála tér 1.

A kiállítás létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatta.

***

A Tatabányai Múzeum új szerzeményei 2010-2013
címmel nyílik időszaki kiállítás 2014. február 13-án, 17 órakor.

A tárlat a nagyközönség által kevéssé ismert múzeumi tevékenység, a gyűjteménygyarapítás eredményeit tárja az érdeklődők elé. A 2010 és 2013 közötti időszak során a régészeti feltárások és a rendszeres, tudatos gyűjteményépítés során begyűjtött tárgyakkal most találkozhatnak először a látogatók. Tatabánya város támogatása és lakosainak önzetlensége értékes, múltunk emlékeinek megőrzését, és annak megértését segítő tárgyegyüttesek gyűjteménybe kerülését eredményezte.

A kiállítás 2014. április 6-ig lesz látogatható.

-------------------------------------------------------

A Rómaiak a Dunakanyarban című vándorkiállítás a császárkor első századait mutatja be, a pannóniai limes dunakanyari szakaszának anyagán keresztül. Az érdeklődők megismerhetik Pannonia katonai és civil életét, temetkezési szokásait és hitvilágát. A megnyitóra február 7-én, 17 órakor kerül sor. A vendégeket Bencsik János, Tatabánya Város Országgyűlési Képviselője köszönti, a kiállítást Számadó Emese, a komáromi Klapka György Múzeum igazgatója nyitja meg. A kiállítás május 25-ig tekinthető meg a Tatabányai Múzeumban.


A kiállítás kapcsán a múzeum – szoros együttműködésben az Agora Kávézó és Étteremmel – antik lakomát rendez Symposium – Római vacsora a múzeumban címmel. Az exkluzív programsorozat első állomása február 8-án, 19 órától várja a kultúrára, és a korabeli ételekre egyaránt „éhező” vendégeit. Az élő múzeum jegyében az eredeti római receptek alapján elkészített négyfogásos vacsora, és a rendhagyó tárlatvezetés együttesen különleges élménnyel szolgál minden érdeklődő számára. A vendégeket köszönti Schmidt Csaba, Tatabánya MJV polgármestere, s pohárköszöntőt mond dr. Pál József akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese. A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött!

-------------------------------------------------------

A Tatabányai Múzeumban kerül megrendezésre városunk Príma-díjas festőművészének, Papp Albertnek retrospektív kiállítása.

 

A kiállítást megnyitja:


P. Tóth Enikő

művészettörténész.


Időpont: 2013.  november 15. (péntek), 17 óra


Helyszín: Tatabányai Múzeum, Tatabánya, Szent Borbála tér 1. (A Vértes Agorája épülete)

 

A kiállítás 2014.  február 2-ig tekinthető meg.


--------------------------------------------------------

10. Őszi Tárlat

Október 5-én, 17 órakor nyílik meg a 10. Őszi Tárlat, amely a Tatabányán élő és dolgozó, illetve innen elszármazott, vagy a városhoz egyéb módon kötődő alkotóművészek munkáit hivatott bemutatni. A kiállítást a Tatabánya Alkotó Művészeiért Közalapítvány szervezi, a helyszínt pedig a Tatabányai Múzeum – Múzeumi Központ és a Vértes Agorája Kortárs Galériája biztosítja.

Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mond Tatabánya Megyei Jogú Város polgármestere, Schmidt Csaba.  

A kiállítást megnyitja: Tokai Gábor művészettörténész.

A rendezvény hangulatának emelésében közreműködik Fórizs Balázs (szájharmonika), Mike Ariel és Németh Ádám (gitár).

A 10. Őszi Tárlatot egészen november 3-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Tatabányai Múzeum nyitvatartási idejében, szerdától vasárnapig 10 és 18 óra között.


-------------------------------------


"Emberek és tárgyak.
Mutassunk be együtt egy számodra fontos tárgyat a múzeumban!"
2013

Tatabányai Múzeum - Bányászati és Ipari Skanzen
Mesterségek Háza - Fényképész Műterem


Idén folytattuk 2011-ben indított programunkat. "A múlt emlékeinek és a jelen történéseinek dokumentálása meghatározó része a mindenkori múzeumi tevékenységnek" gondolat jegyében felhívással fordultunk az emberek felé.

Arra kértük látogatóinkat, hogy hozzanak magukkal egy számukra fontos tárgyat a múzeumba, valamint osszanak meg velünk egy rövid leírást, amely arra vonatkozik, hogy miért fontos számukra az adott tárgy.

A 19. század végétől az 1930-as évekig tartó időszakból származó eszközökkel, tárgyakkal berendezett, múzeumi gyűjteményi anyagot bemutató fényképész műtermünkben, modern eszközökkel, az embert és a tárgyat együtt ábrázoló fotókat készítettünk.

Ezek a muzeális környezetben, múzeumi fotós, muzeológus és múzeumlátogató közös, egymást feltételező tevékenysége révén létrejött fényképek tekinthetők meg a kiállításon.

A különleges, helytörténeti, életmód-történeti, egyben művészeti együttesként megjelenő fotók a múzeum gyűjteményébe kerülnek, valamint egy-egy példányuk a tárgyak tulajdonosaihoz.

P. Tóth Enikő

 
 

KERESÉS:
Keresés indítása

Tatabánya, Szent Borbála tér 1.

TÉRKÉP »

Telefon: +36/20-251-6007

E-mail:


Nyitva tartás:
keddtől szombatig,
10 és 18 óra között.


 
VENDÉGKÖNYV OLDALTÉRKÉP ADATVÉDELEM IMPRESSZUM TÁMOGATÓINK KAPCSOLAT LINKEK HÍRLEVÉL