FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »

RÉGÉSZETI GYŰJTEMÉNYA Tatabányai Múzeum 1990-től – alapvetően a város vezetőinek támogatásával - törekedett önálló régészeti gyűjtemény kialakítására. A korábban előkerült leletanyag elsősorban a bányavezetők, mérnökök figyelmének és gondosságának köszönhetően (MÁK Rt. majd a Tatabányai Szénbányák Vállalat) a Magyar Nemzeti Múzeumba, majd az 1964-től megyei gyűjtőkörrel rendelkező tatai Kuny Domokos Múzeumba kerültek. A gyűjtőmunka fellendüléséhez nem utolsó sorban a helyi lakosok bejelentései is hozzájárultak, akik közül Homola István nevét említhetjük, mint számos, azóta már részben-, vagy teljesen feltárt lelőhely megtalálójáét.


A szisztematikus gyűjtőmunka Tatabányai Megyei Jogú Város támogatásával 1991-től indult meg, innen számíthatjuk az önálló régészeti gyűjtemény kialakulását is. Sor került az első tervásatásra (Tatabánya-Dózsakert: Kisné Cseh Julianna – Vékony Gábor feltárása), az első leletmentésekre (Tatabánya-Bánhida, Dinnyeföldek: Kisné Cseh Julianna feltárása; Tatabánya-Erőműi-tó: A. Pál Gabriella feltárása).

Megindult a város területén található régészeti lelőhelyek feltérképezése (A. Pál Gabriella, Homola István, Kisné Cseh Julianna, László János), s László János tervszerű terepbejárásainak köszönhetően a 90-es évek végére Tatabánya középkori régészeti topográfiája el is készült, s 2001-ben meg is jelent.


Napjainkra óriási gyarapodásról és egy valóban számottevő, mind a nagyközönség, mint pedig a tudományos feldolgozás számára értékes gyűjteményről számolhatunk be. László János számos terv- (pl. pl. Csákányos-puszta, Árpád-kori templom és templom körüli temető) és megelőző feltárást vezetett (ezek közül a Tatabánya 52. lelőhely emelhető ki gazdag emlékanyagával), a jelenleg folyó feltárások pedig nemcsak az eddig csak hiányos emlékanyagot (római kor) egészítik ki (A. Pál Gabriella feltárása), de a tudományos értékük mellett az őskor eddig még „rendkívül hiányos s éppen ezért várva-várt” peridusából is a Kárpát-medencében rendkívül ritka objektumok feltárásához s így megismeréséhez vezetnek (A. Pál Gabriella – Kisné Cseh Julianna feltárása).


2008 eleje óta, mióta intézményünk régészeti gyűjtőterületében is illetékes területi múzeum, már nem csak a város közigazgatási határain belülről, hanem a kistérség más településeiről is gyűjtünk leletanyagot, ill. folytatunk ásatásokat. Igyekszünk a szisztematikus terepmunkát is folytatni, hiszen így lehet csak esélyünk a régészeti lelőhelyek megmentésére, a már így is több mint 10 000-res gyűjtemény gyarapítására, s a nagyközönség előtt történő méltó bemutatásra.


 
 

KERESÉS:
Keresés indítása

Tatabánya, Szent Borbála tér 1.

TÉRKÉP »

Telefon: +36/20-251-6007

E-mail:


Nyitva tartás:
szerdától vasárnapig,
10 és 18 óra között.


 
VENDÉGKÖNYV OLDALTÉRKÉP ADATVÉDELEM IMPRESSZUM TÁMOGATÓINK KAPCSOLAT LINKEK HÍRLEVÉL